Recept: Potatis

Recept: Potatis

Potatissoppa med purjolök

Potatis, purjolök, veg. buljong, färska/torkade örtkryddor.


  • Dela potatisen, så går det lite fortare, koka tills den är klar. Tillsätt purjolöken (såklart används Hela purjolöken) och buljongen strax innan. Mixa till lagon "slät" konsistens. Alternativ: Mosa eller handvispa ihop soppan. Konsistensen blir då lite mer "matig". Krydda efter smak med dina favoritkryddor.


Fräscha, råa grönsaker är bland det godaste som finns - att det sedan råkar vara både nyttigt och miljövänligt är bara ett plus.

Välj egenodlat och ekologiskt!


*   *   *   *   *   *   *

Potatisklyftor i ugn

Potatis

Kryddor, t.ex timjan, gurkmeja, ingefära, rosmarin, försk vitlök, örtsalt.

Olivolja


  • Sätt ugnen på 200°. Skär potatisarna i klyftor. Lägg dem på djup plåt, ringla över olivolja och kryddor. Rör om ibland. Låt stå i ugnen ca 25-30 min eller tills de fått färg och är mjuka.

    Fler rotsaker att ugnsbaka:
    Morot, palsternacka, rotselleri, rödbeta (lägg separat på plåten, färgar av sig), fänkål, sötpotatis (de blir klara fortare).


*   *   *   *   *   *   *

Potatissallad med soltorkade tomater

Potatis, kokt i bitar
Soltorkade tomater, finhackade
Olivolja
Rucculasallad
Gräslök, även de lila blommorna

Rödlök, finhackad
Späda vilda örter, som t.ex daggkåpa, maskrosblad, nate, målla
Kryddor: Chilipeppar, Gurkmeja,


  • Koka potatis, behåll gärna skalen på (för visst använder du ekologisk potatis!) skär potatisen i mindre bitar. Låt kallna.
    Tillsätt olivolja, rucculasallad riven i mindre bitar, gräslök, kryddor.
    Blanda ner soltorkade tomaterna, rödlök och de vilda örterna.
    Servera med t.ex tzayspett (soja) grillade eller värmda i ugn.


*   *   *   *   *   *   *

Några potatistips


  • Snabb potatis: skiva tunnt och koka i cm-vatten och under lock.
  • Variera kokt potatis, pressa med potatispress. Servera direkt.
  • För en matigare sallad, blanda ner kall kokt potatis..


Recept/Anette (2022)

Fler potatistips...


Krossad potatis

Krossa de kokta potatisarna med en gaffel, pensla med olivolja/vitlöksblandning. Gratinera 10-15 min.


    Potatismos med kapris

    Koka potatis, grovmosa med potatisstöt, Tillsätt lite sojamjölk. Krydda med dina favoritkryddor, t.ex riven muskotnöt, vitlök, timjan, rosmarin, kapris, örtsalt, Blanda ner lite olivolja.

    Tips, blanda ner kokt rotselleri för god smak.


    För matigare våfflor

    Blanda ner kall kokt riven potatis i våffelsmeten.


    Dela med dig av dina favoritrecept!

    Maila: info@enskedegardskoloni.se  >>


    Recept & tips/Anette (2022)