Recept: Squash

Recept: Squash

Squashsallad med tofu (om du vill)

Squash

Morötter

Avokado

Tomat

Stjälkselleri

Gurka

Paprika (gul eller röd)

Valfri sallat, gärna olika sorter t.ex maché, cerbiatta

Groddar

Marinerad tofu

Valnötter


  • Låt inte några "recept" hindra dig. Låt fantasin flöda - ta vad Du har hemma och blanda ihop en god sallad.

    Skiva squash och morot, eller strimla tunnt med vanlig potatis-skalare. Skär avokado, tomat, stjälkselleri, gurka och paprika i lagom bitar. Riv salladen i mindre bitar.
    Blanda ner groddar och valnötternötter. 
    För en extra matig sallad blanda ner tärnad marinerad tofu.
    Servera med din favoritdressing.


Fräscha, råa grönsaker är bland det godaste som finns - att det sedan råkar vara både nyttigt och miljövänligt är bara ett plus.

Välj egenodlat och ekologiskt!


*   *   *   *   *   *   *

Squashgratäng med potatis

1 squash
4-5 potatisar

Spenat eller mangold
2 tomater

Färska örtkryddor, t.ex: timjan, oregano

Eller, krydda med dina favoritkryddor

Örtsalt


Sås: Mixa veg buljong, 1 msk tahin, 2-3 dl veg.mjölk


  • Skiva squash och potatis (välj eko-potatis och låt gärna skalen vara kvar). Riv mangold i lagom bitar,
    Varva squash, potatis, spenat/mangold. Tillsätt kryddor mellan varven. Fortsätt tills formen är full.
    Täck med skivade tomater och häll på mjölk/buljongblandningen.
    Grädda ca 20 min i ugn (225°)


*   *   *   *   *   *   *

Pelles ugnsbakade squash

Squash

Vegofärs

Lök (gul eller röd)

Vitlök

Riven morot

Ärtor

Krossade eller färska tomater

Veg buljong

Färska kryddor: timjan, oregano, eller välj dina favoritkryddor

Ris

Olivolja


  • Koka riset enligt förpackningen.
    Dela squashen på längden, gröp ur dem med en sked. Innehållet finhackas och spars till fyllningen.

    Skiva löken tunnt och fräs några minuter i olivolja. Tillsätt veg.färs, vitlök och lite vatten och stek ytterligare några minuter.
    Fyll squashen med fyllningen (Blanda alltsammans: squash, lök/vegofärs, rivna morötter, ärtor, krossade tomater, ris + kryddor)
    Toppa med lite olivolja. Grädda i 200 grader ca 20-30 min, eller tills den är mjuk.


*   *   *   *   *   *   *

Några squashtips


  • Squash kan anrättas på många olika sätt: rå, stekt, kokt, grillad...
  • Fyll breda squashrullar med en god avokadofyllning och kryddor.
  • Grovriv squash med rivjärnet, blanda ner ner direkt i salladen.


Recept/Anette (2022)

Fler squashtips...


Testa squash i nya former
- Använd vanlig osthyvel för att göra långa, breda strimlor. Toppen till fyllda squashrullar och lasagne.


- Använd en vanlig potatisskalare för att göra tunna strimlor, Fint i salladen eller marinerad som tillbehör.


- Använd en spiralizer eller grönsakssvarv för att göra squash-spagetti (även kallad zuccini-nudlar eller zoodles). Servera med en god linspasta-sås.

o

Ett roligt och supersnabbt sätt att "laga" pasta. Alla, ung som gammal, gillar att snurra fram grön pasta! Funkar även med rotsaker, gurka...


Snabbt sidorätt av squash

Stek squash i lite olivolja och färska örtkryddor.


Fler användbara sätt att äta squash

Mixa ner i grön-smoothies eller gröna dressingar. Skiva tunnt som pålägg på mackan. smörgåsar.



Dela med dig av dina favoritrecept!

Maila: info@enskedegardskoloni.se  >>


Recept & tips/Anette (2022)