Köksodla året runt

Hemmaodla året runt & recept

Att grodda är Lätt!


Odlar du hemma har du tillgång till färskt grönt året om.

Miljövänligt och Närodlat. Välj ekologiskt!


Nybörjare och vana "groddare" väljer t.ex gröna linser, mung-

bönor, alfalfa, gula ärtor. Gröna linser och mungbönor kan

med fördel groddas tillsammans, 0.5 dl av vardera är lagom.


Det här behöver du för att grodda:

En vid glasburk, finmaskigt nät eller silduk, en kraftig gummisnodd samt tillgång till rent vatten. Det går också att grodda i ett durkslag/sil, en groddställning eller en groddpåse.


Så här gör du för att grodda:

  • Rensa bort skadade och missfärgade frön/bönor. Lägg fröna i glasburken. 2 msk alfalfa eller 1 dl bönor/linser är lagom för en 1-liters burk. Fäst nätet över burköppningen med gummisnodden. Skölj några gånger, häll sedan i 3 ggr så mycket vatten som frön.


  • Blötläggningstid: Bönor: 6-12 tim, mindre frön: 4-8 tim.
    Häll av blötläggningsvattnet efter blötläggningen (utmärkt att vattna blommorna med). Skölj igen. Ställ burken i ca. 45° vinkel, t.ex i disk-stället eller i en skål.
    Valfritt: Täck över så de får gro mörkt. Skölj fröna 2-3 ggr/dag.
    Ställ tillbaka burken i vinkel så vattnet rinner ut. Viktigt att vatten inte står kvar i burken.


  • Groningstiden: 2-5 dagar beroende på sort och vilken årstid det är. Det går snabbare under sommaren.
    Valfritt: ställ ev burken ljust några timmar för att bladen ska bli gröna (gäller spec alfalfa). Ställ burken i kylen när de nästan är färdiga. De fortsätter växa, men saktare.
    Färdiga groddar förvaras i kylskåp. De bör ätas inom en vecka.
    Glöm inte att skölja dem ibland.


  • Starta ny omgång i lagom tid för att ha tillgång av färskt grönt!


==========


Så här gör jag för att grodda mungbönor och gröna linser


Ekologiska mungbönor och gröna linser hittar du i livsmedels- eller hälsokostbutiker.

Tänk på att inte grodda dem för länge. Bättre att avsluta och ställa in i kylen när de Nästan är färdiga. De fortsätter att växa i kylen, men mycket saktare. Växer de för länge blir de trista att äta och tappar näringsinnehåll.

Viktigt att det inte är kvar vatten i burken (då blir de snabbt dåliga).


Förslag:

Boosta vilken måltid som helst med groddar; t.ex, sallad, soppa, varmrätt.

Marinera groddarna i din favoritmarinad.

Lägg på smörgåsen eller varför inte mixa ner groddar i smoothisar.

Grodda kan du göra på resan eller på landet, de går till och med att äta dagen efter de blötlagts. Groddpåsar finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker eller på nätet.


På sommaren går det fortare att grodda än på vintern.


Text/foto: Anette (2021)


(Klicka på bilden för större bild)

Recept


Vild grönkålssallad med groddar

Grönkål

Rucculasallad

Romansallad

Spenat

Squash

Bladselleri

Persilja

Gurka
Tomat

Gul eller röd paprika

Morot

Olivolja, citron och himalyasalt.

Soltorkad tomat i bitar.

Groddar av gröna linser och mungbönor.


Eller ta vad du har hemma...

Är det säsong, boosta salladen med vilda örter, t.ex späda blad av maskros, kirskål.

Eller andra favoritörter.

• Skär bort "mittnerven" på grönkålen. Riv grönkålsbladen i mindre bitar. Massera med lite olivolja, pressad citronjuice och salt tills de är mjuka.
Skär tunna morotsstrimlor med en potatisskalare.
Skär övriga grönsaker i lagom bitar.

Riv sallad och vilda örter i mindre bitar. Blanda ner groddar. Blanda allt.

Servera med din favoritdressing.


*   *   *   *   *   *   *

Enkel bladsallad med groddar

Romansallad

Machésallad

Gurka

Tomat

Röd eller gul paprika

Avokado

Mjölksyrad gurka

Groddar

• Grovriv romansalladen. Skär övriga ingredienser i lagom bitar.

Tillsätt groddar och blanda alltsammans.


Servera med din favoritdressing.


*   *   *   *   *   *   *

Spenatsallad med nötter och groddar

Färsk spenat

Tomat

Gul paprika

Valnötter

Valfria groddar

• Grovriv spenaten. Skär övriga ingredienser i lagom bitar.

Tillsätt nötter och groddar. Blanda alltsammans.


Servera med olivolja/vinäger dressing.


*   *   *   *   *   *   *

Ta-vad-Du-har-i-skafferiet-sallad

Avokado

Gurka

Sallad

Cashewnötter

Rårivna rödbetor och morötter...

Och groddar, såklart

• Låt inte några "recept" hindra dig. Låt fantasin flöda - ta vad Du har hemma och blanda ihop en god sallad.

Fräscha, råa grönsaker är bland det godaste som finns - att det sedan råkar vara både nyttigt och miljö-vänligt är bara ett plus.


Handla hållbart & klimatsmat, välj ekologiskt/obesprutat.


Vill Du ha salladen "matigare" blanda t.ex ner avokado eller nötter.


Ännu "matigare"? Blanda ner potatis (nykokt eller kvar sen tidigare).

Eller varför inte lägga till bönor, linser eller kikärtor. Lätt att koka själv eller köpa färdiga. Blanda ner dem som de är, eller mixa med dina favoritkryddor till hummos. Funkar lika bra som tillbehör som pålägg


*   *   *   *   *   *   *

Avokadopålägg med groddar

Avokado

Tomat

Citron

Rödlök

Dina favoritkryddor

Groddar


• Mixa allt utom rödlöken. Tillsätt rödlök, mixa igen. Krydda efter smak.


Pålägg till din favoritsmörgås eller frökex. Lägg på avokadopålägget.

Toppa med groddar och valfria grönsaker. Perfekt som mellanmål,


*   *   *   *   *   *   *

Grön smoothie med groddar, 2 pers

1 äpple

1 dl boveteskott

1 dl solrosskott,

1 dl mungbönsgroddar

1 dl gröna linsgroddar

1 dl alfalfagroddar

1 avokado.


• Mixa äpplet med lite vatten (max 1 min). Tillsätt skott, mixa 0,5 min.

Tillsätt groddar, mixa 0,5 min.

Tillsätt alfalfagrodda, mixa,

Tillsätt avokado, mixa igen.


Späd ev med vatten till önskad konsistens.

Servera med 1-2 msk surkål. Mums!


Recept/Anette (2021)