Recept & sånt

Recept & sånt

Recept: Päron & ingefärasylt

1.5 kg päron (ca. 10-12 lottpäron), skalade urkärnade småhackade. Lägg i kastrull och pressa en citron över.

Hacka 1/2 färsk ingefära, eller lite mer.

4 dl syltsocker (men funkar med ca 1.5 dl socker)

1 tesked citronsyra.

o

Gör så här:

  • Koka hackade päron med citronsaften från en pressad citron 10 min.
    Ta av från spisplattan.
  • Blanda i hackade Ingefäran och syltsockret. Koka kraftigt 2 minuter.
  • Ta kastrull från värmen. Rör i citronsyran 1 tsk och låt stå 5 min.
  • Häll i kokade glasburkar eller rena kärl. Låt svalna. Förvaras svalt i kyl.


(Recept från medlem, "EGK nyårsafton" 30 sep-18)

Enskede gårds 'Nyårsfest' 2018-09-30
Enskede gårds 'Nyårsfest' 2018-09-30

Köksodla Hela året: 


Att grodda är lätt

Groddning är ett billigt och enkelt sätt att få färskt grönt året om, speciellt under sen-vintern och början av våren då förråden av lagrade grönsaker börjar sina.


Fönsterodla vitlöksblast

Har du några vitlöksklyftor över, ställ dem i en låg skål med lite vatten i botten.

Klipp vitlöksblasten, smaksätt maten med mild vitlökssmak. Mums!


Eller varför inte odla solros och boveteskott!

Späda och goda. Ett (till)skott till salladen eller till smoothien!


Bra nybörjargroddar är mungbönor och gröna linser. De kan groddas tillsammans. Mums!


Recept/text: Anette (2021)

Recept från föreningens "nyårsfirande", 30 sep 2018 - oj vad det blåste!

Recept/bilder/foto: Anette (2020-21)


(Klicka på bilden för att få en större bild!)

Ramslökar från Ramslök by Malena köptes in till  den gemensamma träd-gården och planterades på höstens städdag 2023.

Förhoppningsvis tar de sig och blir fler. Om några år kan de börja användas av medlem-marna. Men, tills dess behöver de få växa ifred.


Ramslöksrecept från Ramslök by Malena  >>

Klimatsmart grönsaksdip & fruktsnacks på Enskede gårds Årsmöte 2019

På årsmötet valde vi att bjuda på enkelt ekologiskt och klimatsmart tilltugg. Anette tog på sig att fixa grönsaksstavar, olika röror, frukt, nötter och fruktsnacks.


Funkar lika bra som mellanmål, helgsnacks eller som tillbehör till lunch/middag.

Testa och låt dig inspireras av recepten. Byt ut till dina favoritgrönsaker, frukt/bär, kryddor. Bara fantasin sätter gränser!


Recept/bilder/foto: Anette (2020-21)


(Klicka på bilden för att få en större bild!)

Tips & Gröna recept


  • Riv salladen istället för att skära.
  • Använd Hela purjolöken!
  • Broccolistjälken är toppen att mixa ner i en smoothiie, blir "krämigt"!

*   *   *   *   *   *   *

Spenatsallad med nötter
Färsk spenat, tomat, gul paprika, valnötter. Dressing: Olivolja/vinäger.


• Grovriv spenaten. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Tillsätt dressing. Blanda.


Ugnsbakad squash
2 squash, grovrivna, 1 msk olivolja
1 dl blandade färska örter, finhackas


• Fräs squash i oljan. Krydda med örtsalt och blanda i kryddorna.


Rödbetssallad

5 dl finhackade kokta rödbetor,

1 finhackad gul lök, 2 l finhackad mjölksyrad gurka.


• Blanda grönsakerna. Häll över dressingen, blanda.


Tomatsoppa
2 msk olivolja, 1 gul lök, 2 selleristjälkar, 2 vitlöksklyftor, 2 dl veg. buljong, 2 brk tomatkross, 1 tsk tomatpuré, 1 lagerblad..


• Fräs lök, selleri och vitlök i oljan tills de är mjuka. Tillsätt resten och sjud under lock i 20 min. Låt svalna lite.

Ta bort lagerbladet och mixa soppan.
Servera med en alfalfagroddar.


Bladig sallad:
Sallad: Romansallad, mache, ruccula, frisésallad, gurka, tomat, majs, sqush, avokado + ev mjölksyrad gurka.


• Riv sallad, skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans.

Förslag dressing: olivolja/ciitron.


Slät potatis och grönkålssoppa
Potatis, grönkål, curry, gurkmeja,
veg buljong


• Skrubba och dela potatisen.
Skär bort mittenstjälken på grönkålen.
Koka potatis, buljong och kryddor nästan klart under lock. När några minuter återstår, lägg grönkålsbladen ovanpå potatisen. På med locket igen. Koka de sista minuterna.
Mixa alltsammans med stavmixer.
Servera med t.ex groddar, syrad gurka, persilja.


Ugnsrostad rotsaker
Potatis, palsternacka, morot, rödbeta

Vitlöksklyftor (krossa lätt)
Olivolja, Örtsalt,
Kryddor, färska eller torkade


• Sätt ugnen på 225°. Skala och skär rotsakerna i klyftor. Lägg rotfrukts-klyftorna i en ugnsform (lägg röd-betor separat, färgar). Ringla över lite olivolja och vänd runt.

Krydda med dina favoritkryddor, t.ex timjan, oregano, rosmarin, örtsalt. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills de fått lite färg och är mjuka.
Rör om då och då.


Recept/text/foto: Anette (2020/21)