Recept

Recept & sånt

Klimatsmart grönsaksdip & fruktsnacks på EGK Årsmöte 2019

På årsmötet valde vi att bjuda på enkelt tilltugg som var ekologiskt och klimatsmart. Grönsaksstavar och olika "röror" + frukt, nötter och fruktsnacks. Funkar lika bra som mellanmål, helgsnacks eller som tillbehör till lunch/middag.

Testa och låt dig inspireras av recepten. Byt ut till dina favoritgrönsaker, frukt/bär, kryddor. Bara fantasin sätter gränser :-)

Recept Päron- och ingefärasylt

1 1/2 kg päron, ungefär 10-12 lottpäron skalade urkärnade småhackade lägg

i kastrull och pressa en citron över. Hacka 1/2 färsk ingefära, eller lite mer.

4 dl syltsocker men funkar med ca 2 dl socker eller 1 1/2 dl. 1 tesked citronsyra.


Koka hackade päron med citronsaften från en pressad citron 10 min.

Ta av från spisplattan. Blanda i hackade Ingefäran och syltsockret.

Koka kraftigt 2 minuter. Ta kastrull från värmen. Rör i citronsyran 1 tsk och låt stå 5 minuter. Häll i kokade glasburkar eller rena kärl. Låt svalna. Förvaras svalt i kyl.

(Recept från medlem, "EGK nyårsafton" 30 sep-18)

Köksodla i vinter:  Att grodda är lätt & recept  >>

Groddning är ett billigt och enkelt sätt att få färskt grönt året om, speciellt under senvintern och början av våren då förråden av lagrade grönsaker börjar sina.

Gemensam grönsaksknytis på EGK Nyårsfest 2018

Tips


Riv salladen istället för att skära. Använd Hela purjolöken! Broccolistjälken är toppen att mixa ner i en smoothiie.


*   *   *   *   *   *   *

Spenatsallad med nötter
Färsk spenat, tomat, gul paprika, valnötter.

• Grovriv spenaten. Skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans. Tillsätt olivolja/vinäger dressing.


*   *   *   *   *   *   *

Guacamole - avokadoröra
½ avokado, tomat, citron, vitlök (kan uteslutas), finhackad lök, ev 1 bit chili.

• Mosa avokadon. Fintärna tomat och vitlök. Går även att använda stavmixer för att mixa. Krydda.


*   *   *   *   *   *   *

Ugnsbakad squash
2 squash, grovrivna
1 msk olivolja
1 dl blandade färska örter, finhackas

• Fräs squash i oljan. Krydda med örtsalt och blanda i kryddorna.


*   *   *   *   *   *   *

Rödbetssallad

5 dl finhackade kokta rödbetor,

1 finhackad gul lök, 2 l finhackad mjölksyrad gurka.

 • Blanda grönsakerna. Häll över dressingen, blanda.


Tomatsoppa
2 msk olivolja, 1 gul lök, 2 selleristjälkar, 2 vitlöksklyftor, 2 dl veg. buljong, 2 brk tomatkross, 1 tsk tomatpuré, 1 lagerblad..

• Fräs lök, selleri och vitlök i oljan tills de är mjuka. Tillsätt resten och sjud under lock i 20 min. Låt svalna lite.

Ta bort lagerbladet och mixa soppan.
Servera med en alfalfagroddar.


*   *   *   *   *   *   *

Bladig sallad:
Sallad: Romansallad, mache, ruccula, frisésallad, gurka, tomat, majs, sqush, avokado + ev mjölksyrad gurka.

• Riv sallad, skär övriga ingredienser i lagom bitar. Blanda alltsammans.

Förslag dressing: olivolja/ciitron.


*   *   *   *   *   *   *

Bönfräs

1 lök, 5 dl kidneybönor, paprika, vitlök.
Kryddor: chili, basilika, lime, cayenne.

 • Hacka lök och paprika. Fräs allt i olja. Ta i bönorna.


*   *   *   *   *   *   *

Gryta med röda linser
5 dl vatten, 3 dl röda linser, 1 hackad lök, 2 msk olja, 1 stor morot, 1 bit rot-selleri, 2 paprikor, 1 squash, 2 msk hackad persilja, 1 brk tomatkross, veg buljong.

• Koka linserna i 10 min. Fräs löken och övriga skivade grönsaker. Ta i allt, Låt puttra i 8 min. Ta i linserna.

Koka upp. Krydda, strö över persilja. Servera med ris, potatis eller quinoa.


*   *   *   *   *   *   *

Slät potatis och grönkålssoppa
Potatis, grönkål, curry, gurkmeja,
veg buljong

• Skrubba och dela potatisen.
Skär bort mittenstjälken på grönkålen.
Koka potatis, buljong och kryddor nästan klart under lock. När några minuter återstår, lägg grönkålsbladen ovanpå potatisen. På med locket igen. Koka de sista minuterna.
Mixa alltsammans med stavmixer.
Servera med t.ex groddar, syrad gurka, persilja.


*   *   *   *   *   *   *

Ugnsrostad rotsaker
Potatis, palsternacka, morot, rödbeta

Vitlöksklyftor (krossa lätt)
Olivolja, Örtsalt
Kryddor, färska eller torkade

• Sätt ugnen på 225°.
Skala och skär rotsakerna i klyftor (om eko: tvätta noga, behöver ej skalas). Lägg rotfruktsklyftorna i en ugnsform (lägg rödbetor separat, färgar). Ringla över lite olivolja och vänd runt.

Krydda med dina favoritkryddor, t.ex timjan, oregano, rosmarin, örtsalt. Rosta i ugnen ca 25 min eller tills de fått lite färg och är mjuka.
Rör om då och då.