Miljödiplomering

MILJÖDIPLOMERING - från grundnivå till brons

Koloniträdgårdförbundet om miljödiplomering

Koloniträdgårdsförbundet förespråkar att föreningarna miljödiplomerar sig.

Så här skriver de på sin hemsida om miljödiplomering >>


"Miljödiplomera din förening!

Att aktivt arbeta för och värna om en bra miljö är en del i koloniträdgårds-föreningarnas verksamhet. Koloniträdgårdsföreningar har alla möjligheter att vara föregångare och föredömen i miljöarbetet i sin kommun/stadsdel.


Här finns engagerade och kunniga medlemmar och en verksamhet som i sig är positiv för miljön. Ett engagemang som är till nytta för föreningen och dess medlemmar men också samhället i övrigt och som i sin tur kan ge ringar på vattnet till andra.


Genom Miljödiplomeringen har föreningarna ett verktyg, en pedagogisk vägledning för det egna miljöarbetet. Detta ger goodwill åt föreningen och stärker dess ställning.


Det är också viktigt för att visa på koloniområdenas berättigande i städer och tätorter.

Miljödiplomeringen är upplagd så att föreningen stegvis kan förbättra sitt arbete för miljön.


Föreningen ska först uppnå en obligatorisk nivå som ger det första diplomet. I den nivån ingår bl a gemensamma regler för ekologisk odling och kompostering. Därefter går man vidare till högre nivåer genom att samla poäng för åtgärder inom följande områden: organisation, odling, biologisk mångfald, vatten och avlopp, energi och material samt transport och maskiner.


Ladda ner ett häfte med kriterierna för miljödiplomering och kompletterande handledning >>


Kontakta trädgårdskonsulent Ulf Nilsson, email: ulf.nilsson@koloni.org för ytterligare information angående Koloniträdgårdsförbundets arbete beträffande miljödiplomering.Enskede gårds miljödiplomering


Grunddiplomering

I strävan efter att vara en ekologisk förebild och bidra till en hållbar  och cirkulär utveckling i samhället fortsätter Enskede gårds koloniträdgård arbetet med miljö-

diplomering. Under 2017 blev vi grunddiplomerade och nu jobbar vi för att nå bronsnivå enligt Koloniträdgårdsförbundets regler.


Grunddiplomeringen arbetades fram av Miljögruppen, främst Anita Jarnestedt och Gunilla Östberg. På sluttampen tillkom Louise Fredriksson och Anette Svedberg (som bara var med till viss del pga hjärnskakning)


Nu arbetar vi mot brons!

En kombinerad miljödiplomerings- och odlingscirkel med syfte att fortsätta med miljödiplomeringsarbetet, följa odlingsåret och uppgradera till bronsnivå startades januari 2019 av Anette Svedberg. Ett gäng glada och entusiastiska odlare har träffats en gång i månaden sedan i januari. Vi har fått stor hjälp av Kjell Eklind och Studiefrämjandet både med material, kopiering och rådgivning. Även Ulf Nilsson/ Koloniträdgårdsförbundet och vår egen odlingsrådgivare Susanne har hjälp till en del.


Cirkeln är planerad att pågå i första hand under 2019 med en träff per månad (utom juli och december) och ska avslutas med att vi sammanställer ett häfte. Vi tittar på vilka kriterier vi ska fokusera på att implementera hos medlemmarna inför bronsnivån. Tanken är också att arbeta fram ett förslag till miljöpolicy. På en av anslagstavlorna på verandan kommer det finnas mer information om miljödiplomering.


Vissa månader har vi träffats i Studiefrämjandets lokaler invid Odenplan, under varmare månader har vi varit på koloniområdet.
Vi har även gjort visst praktiskt arbete, bl.a lånade vi jordmätare av Koloniträdgårds-förbundet i juni och utförde pH-mätning av jorden på våra respektive lotter samt på kullen, i fruktlunden och invid boden. Vissa av oss gjorde även rullprov av jorden.

I augusti bjöds Kjell Eklind/Studiefrämjandet in för en uppföljande pH-mätning. Vi mätte på samma ställen och noterade skillnaderna. Vi hann också få många värdefulla tips angående jord, komposter och mångfald av Kjell.


Mer text och foton kommer... ...

Blandat om miljö & sånt


Sthlms Koloniförbund (fd. FSSK)

Länk till miljöpolicy, tips och info om

miljdiplomeringsarbetet och vilka föreningar som redan är diplomerade.

Mer info/länk: SK miljöpolicy >>Koloniträdgårdsföreningen

Skarpnäck

Bronsdiplomerade (2016)

Läs mer om deras pågående miljödiplomeringsarbete. Inspirerande!

Mer info/länk: Skarpnäck >>Artikel: Stort intresse att miljödiplomera koloniträdgårdar

"Idag är det bara drygt en tiondel av medlemsföreningarna i Koloniträdgårds-förbundet som är miljödiplomerade, men miljön står högt upp på agendan för förbundet som vill få fler i hela landet med på tåget..."

Mer info/länk: SVT.se 2018-05-11 >>

 


Diplomeringar enligt SK (2019)

Låt dig inspireras av andra föreningar!

Blandat stug- och odlingsföreningar.


BRONS
Eken, Koloniförening  (Skarpnäck) >>
Farsta Gårds Koloniträdgårdsförening >>
Skarpsnäck Koloniträdgårdsförening >>


SILVER
Linnea Koloniträdgårdsförening (Bromma) >>
Råcksta Fritidsträgårdar (Bromma) >>


GULD
Björkhagens Fritidsträdgårdar (Skarpnäck) >>
Långholmens Koloniträdgårdsförening (Södermalm) >>
Gubbängens Fritidsträdgårdar (Farsta)
(enbart mail pga saknar egen hemsida)Mer info/länk: SK/Miljödiplomering